Risotto tak trocha po taliansky

Risotto tak trocha po taliansky

- in Cooking
1473
0
Po pravde, rizoto nikdy nebolo jedlo, ktoré som obľubovala. Určite poznáte to klasické slovenské rizoto, kde mama uvarila samostatne ryžu a k tomu pridala uvarenú mrkvu, hrach, možno kúsok petržlenu a alebo nejakej inej zeleniny a na záver pridala kúsky mäsa z nedeľnej polievky. No jednoducho nič moc a ako bonus to celé bolo suché…
Tomu však u mňa odzvonilo, a teraz keď mám mať rizoto, tak také poriadne 🙂
Na moje rizoto budeme potrebovať:
  • 1 hrnček ryže na rizoto
  • 200g hovädzieho mäska
  • šampióny (tie dávam skoro všade)
  • sušené paradajky v oleji
  • baby špenát (dá sa použiť aj mrazený lístkový)
  • pór alebo cibuľka
  • maslo
  • soľ, korenie, čili, provensálske korenie, mletá rasca

+ wok panvicu alebo hrniec, ktorý má väčší spodný priemer

Ako na to?
Opäť si nakrájame pór na krúžky alebo cibuľku na drobno a posmažíme na masle. Pridáme na kúsky nakrájané hovädzie mäso. Mäso orestujeme, a potom osolíme, okoreníme a „očilíme.“ 😛 Pridáme vriacu vodu a necháme variť až kým nie je mäso mäkké a pridáme na kúsky nakrájané šampióny. (Môžete ich dať spolu s mäsom, ale ak je mäsko tuhšie, tak kým sa uvarí, tak sa šampióny veľmi zmenšia). Ak sa vám voda vyparila nevadí, pridané šampióny sa môžu trochu orestovať. Pridajte rascu a bylinky. Znova pridáme vriacu vodu a ryžu (varí sa 12 – 15minút). Vody nemusí byť veľa ako pri varení klasickej ryže, pretože počas varenia ryže ju dolievame. Základom je, aby sa mala ryža v čom variť a vždy keď už je rizoto suché, pridajte za šálku vriacej vody. Pred dokončením pridajte na kúsky nakrájané sušené paradajky spolu s 2PL oleja, v kt. boli paradajky naložené. Keď je rizoto uvarené, nemalo by byť suché, ale naopak. Musí byť vláčne a lesknúce. Špenát pridáme úplne na záver. Položíme ho na vrch rizota a prikryjeme pokrievkou. Špenát sa sparí a zmenší svoj objem.
Dobrú chuť prajem 🙂
Verzia s kuracím mäskom, mrazeným špenátom, s červenou paprikou a bez sušených paradajok

Comments

Komentáre

About the author

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *