Marhuľový a rebarborový valašský frgál

Marhuľový a rebarborový valašský frgál

- in Cooking
1238
0

Keď som bola na vysokej škole v Zlíne, tak som si obľúbila Valašský frgál. Prvýkrát ho doniesla na podnájom spolubývajúca od strýka. Bol hruškový a musím povedať, že doteraz zostal môj najobľúbenejší, aj keď sú rôzne varianty ako tvarohový, čučoriedkový, slivkový, makový, orechový, atď. Je to taký typický moravský veľký koláč, možno ste ho videli už aj niekde na jarmokoch či rôznych remeselných trhoch. Musím však povedať, že ten priamo z Moravy je naozaj najchutnejší.

Pred nejakou dobou som sa rozhodla, že ho chcem skúsiť upiecť v tehlovej piecke, lebo vraj najlepší frgál sa pečie v hlinenej. Síce hlinená nie je tehlová, ale tak každý ho asi robí podľa toho, čo má k dispozícií. A keďže je leto, marhule nám dozrievali v plnom prúde a rebarbory je tiež neúrekom, tak som spravila trošku atypické frgály. Jeden marhuľový a druhý rebarborový.

Na internete som našla zopár receptov, nakoniec som si vybrala jeden, ktorý som musela počas pečenia trochu upraviť, lebo som mala redšie cesto. Do budúcna však asi pridám viac múky, ako píšem v recepte, aby som mala cesto troška tuhšie, lebo to moje síce bolo chutné, ale pri frgále som zvyknutá na trošku pevnejšie po upečení.

1-valašský frgál

Čo budeme teda potrebovať?

Kvások

  • 2dcl mlieka
  • 30g droždia
  • 1PL kryštálového cukru

Cesto

  • 200g polohrubej múky
  • 200g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1PL kryštálového cukru
  • soľ
  • 1PL roztopenej (vlažnej) domácej bravčovej masti alebo masla

Posýpka

  • polohrubá múka
  • masť
  • cukor

Marhuľová plnka

  • 10 – 15 marhulí
  • cukor podľa chuti

Rebarborová plnka

  • 200-300g rebarbory
  • 1 škoricový cukor
  • kryštálový cukor podľa chuti

Ako na to?

Vo vlažnom mlieku s cukrom si pripravíme kvások. 2 žĺtka vyšľaháme do peny s cukrom, s trochou soli a masťou. Keď je kvások hotový, zmiešame ho so žĺtkami. Túto zmes pridáme do múky aj s bielkom. Ak nebude cesto pekné hutné, pridajte hladkú múku. Keď je cesto vymiesené, necháme ho nakysnúť. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky a posýpku.

Na marhuľovú plnku potrebujeme zopár čerstvých marhulí, kt. umyjeme a odkôstkujeme. Pridáme cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Môžete nechať niektoré kúsky nerozmixované.

Rebarborovú plnku pripravíme tak, že rebarboru očistíme, nakrájame na kúsky, s troškou vody a so škoricovým cukrom dáme uvariť, aby rebarbora zmäkla. Ak je zmes málo sladká, pridajte cukor.

Pripravíme si dva plechy o priemere cca 30cm (môžu byť aj plechy na pizzu), na kt. dáme papier na pečenie. Cesto rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme dve kruhovité cestá. Plnku rozložíme na cesto a necháme ešte trochu nakysnúť. Okraje necháme voľné.

Z polohrubej múky, bravčovej masti a cukru si urobíme posýpku, každý podľa toho, koľko jej má rád. Keď sú cestá nakysnuté , dáme na ne posýpku a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200-250°C asi na 8minút. Ako som spomínala, ja som ho piekla v tehlovej piecke, takže som mala trošku iné podmienky, ale táto teplota a čas by mali stačiť.

Na záver po vytiahnutí frgálu z rúry, okraje potrite maslom alebo masťou, aby nezostali suché.

1-valašský frgál1

Comments

Komentáre

About the author

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *