Liptovské medovníky

Liptovské medovníky

- in Cooking
1238
0

Pred rokom som bola u kamarátky a mala výborné medovníky. V tomto prípade výborné je slabé slovo, pretože som sa ich nevedela dojesť. Tento rok som si od nej musela vypýtať recept a vyskúšať ich. V utorok som si pekne pripravila cesto, včera napiekla a dnes som ich nazdobila. Ale aby som nebola skúpa, tak sa s vami o tento recept podelím. Voči pôvodnému receptu som použila okrem klasickej múky aj špaldovú.
2-medovnicky2Na liptovské medovníčky budete potrebovať:

  • 100g hladkej múky
  • 250g hladkej špaldovej (použila som celozrnnú)
  • 80g práškového cukru
  • 80g masla
  • 2 vajíčka
  • 2-3 PL medu
  • 2 ČL perníkového korenia
  • štipka muškátového orechu a škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 žĺtok na potieranie (bielok si odložte na polevu)

1-medovnicky1Všetky sypké suroviny som dala do misky a 4x preosiala cez sitko. Nad parou som roztopila maslo a vymiešala s medom a vajíčkami. Vychladenú vajíčkovú zmes prelejte cez sitko do preosiatej múky (zachytia sa zatuhnuté kúsky vajíčka). Vypracujte vláčne cesto, ak sa vám zdá riedke, prisypte trochu preosiatej múky a zapracujte ju do cesta. Vypracované cesto dajte aspoň na jeden deň do chladničky odstáť. Cesto vytiahnite z chladničky aspoň 2 hodiny pred pečením. Cesto vyvaľkajte asi na 2-3mm (ako sa vám podarí), vykrojte formičkami (ja mám tie z DM a sobík je najlepší) a poukladajte na vymastený plech alebo vysteľte plech pečúcim papierom. Potrite vymiešaným žĺtkom a dajte piecť na cca 7-8 minút pri teplote 160-170°C. Ja som pár prvých piekla asi pri 190°C (v pôvodnom recepte je 200°C) a rýchlo zhnedli a potom boli suché. Medovníčky sa v trúbe krásne zdvihli a rozvoňali celý byt. A vraj aj schodisko v bytovke. 😀

A aby som nezabudla na polevu:

  • 150g práškového cukru
  • 1 bielok
  • trocha štavy z 1/2 citróna

3-medovnicky3Práškový cukor som opäť 4x preosiala a vymiešala s bielkom o izbovej teplote a šťavou z citróna. Ak by sa vám zdala plnka riedka, primiešajte ešte preosiaty cukor. Síce nie som odborník na zdobenie, ale prišla som na pár rád do života, resp. zdobenia: 1. Radšej si zakúpte vrecko určené na zdobenie. 2. Chce to čas a hlavne trpezlivosť. Platí tu, že pomaly ďalej zájdeš. 3. A ak práve nemáte svoj deň (mne sa triasli ruky), nechajte to na inokedy. Medovníčky neutečú, ale dajte pozor, aby vám niekto nestihol zjesť. 😀

Comments

Komentáre

About the author

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *