Apple Pie with Rhubarb (Jablkový koláč s rebarborou)

Apple Pie with Rhubarb (Jablkový koláč s rebarborou)

- in Cooking
1014
0

Nebola by som to ja, ak by som niečo robila podľa receptu a nedala tam niečo vlastné. Veľakrát dokonca pečiem od oka, žiadna váha, či mierka, len to tam všetko nejak dám dokopy a ono je to zázračne vždy jedlé. 🙂 Naopak, keď sa snažím „kopčiť,“ tak to zrovna nevyjde. Mojím základným pravidlom pri pečení je, že dávam menej cukru ako píšu (niekedy o veľa menej).

Tentokrát som som sa rozhodla spraviť jablkovo-rebarborový koláč, ale trošku podľa mňa. Takže, tu máme suroviny:

Cesto

  • cca 200g pohánkovej múky
  • cca 100g kukuričnej krupice
  • 1PL trstinového cukru (ak máte radšej sladké, tak si pridajte cukor podľa chuti)
  • 2PL kokosového oleja (na varenie)
  • 1 vajíčko
  • cca 0,5dcl vody

Jadro koláča

  • 3 veľké jablká o váhe asi 900g (môžete dať aj viac)
  • 300-400g rebarbory (vôbec netuším koľko som jej mala :))
  • 1PL škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 citrón
  • 2-3PL kukuričnej krupice (zavisí to od toho, koľko máte jabĺčok a rebarbory)

„Poleva“

  • 2 balíčky červeného želé
  • 1 citrón
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2ČL trstinového cukru

Ako na to?

Nachystáme si menší plech (buď okrúhly alebo asi polovičný ako je klasický plech). Dávam na spodok kúsok papiera na pečenie, hlavne kvôli tomu, aby som pri krájaní koláča, nepoškriabala plech.

Ako prvé si urobíme cesto – do misky dáme múku a krupicu, trstinový cukor, kokosový olej a vajíčko. Táto zmes sa mi drobila ako keby robím posýpku, tak som tam pridala od oka vody. Ak je cesto po doliatí vody lepivé, pridajte trocha múky alebo krupice. Vypracované cesto som dala do chladničky, kým som nachystala jablkovú zmes.

jablkový kolac

Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky, pridáme do nich citrón a poriadne zamiešame. Následne ošúpeme rebarboru a nakrájame na kúsky. Celú zmes zmiešame. Pripravíme si zmes z ryžovej krupice, škorice a vanilkového cukru a zmiešame s pripravenými jablkami a rebarborou.

Cesto vytiahneme z chladničky a vyvaľkáme do tvaru plechu. Cesto z pohánkovej múky a krupice je krehké, pretože neobsahuje lepok, takže je potrebné s cestom pracovať rýchlejšie a obratnejšie. Odporúčam dobre posypať dosku múkou (ja som použila pohánkovú, ale možno by bola lepšia obyčajná hladká múka). Ak sa bojíte dať vyvaľkané cesto v celku na plech, lebo sa bojíte, že by sa rozpadlo, ja som ho pomúčila, zrolovala a na plechu znova roztvorila. Stalo sa mi, že sa cesto trocha potrhalo, lebo som ho dávala ne plech na dvakrát (prvýkrát bolo malé), tak som natrhnuté časti preplátala nadbytočným cestom. Cesto som prispôsobila tvaru plechu a zaplnila jablkovou zmesou.

jalkovy kolac2

Na obrázku vľavo je koláč pred vložením do trúby a na pravo upečený koláčik. Trošku som experimentovala a chcela som ho celý zaliať ovocným želé, len som ho akosi mala málo, tak mi to vyšlo asi na 1/3. Preto odporúčam dva balíčky červeného želé (alebo ak sa nemýlim, bude stačiť jedno klasické, to má väčšiu gramáž), takže aj popis receptu má dvojnásobné množstvo surovín ako som mala ja. 🙂 Želé pripravte podľa návodu. Dala som však menej vody kvôli citrónu a samozrejme aj menej cukru, aby nebol koláč sladký, skôr kyselkavý a osviežujúci.

Na záver by som odporučila okraje koláča pred pečením potrieť vajíčkom, kokosovým olejom alebo niečím iným, aby okraje neboli príliš suché.

A na záver Vám prajem dobrú chuť! 🙂

jablkový kolač 3

Comments

Komentáre

About the author

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *