Cícerová krémová polievka

Cícerová krémová polievka

- in Cooking
2146
0

V poslednej dobe som milovníčkou cíceru, tak mi nedalo z neho neurobiť aj krémovú polievku. V klasických krémových polievkach je vždy smotana, tú však moje brucho tažko zvláda, preto som zvolila rastlinnú náhradu. Presnejšie ryžovú smotanu (v obchodoch so zdravou výživou nájdete aj sójovú, kokosovú, či špaldovú alebo mandľovú smotanu), ktorá sa chuťovo a konzistentne líši od smotany na varenie. Viac sa dozviete v recepte. 🙂

Na prípravu toho veľa netreba… 

  • 130g cíceru
  • 2 zemiaky
  • 1 malá mrkva
  • 1 menšia cibuľa
  • 200ml ryžovej smotany
  • kokosový olej na varenie
  • 4 vajíčka (pre vegánov odporúčam nastrúhať tofu)
  • soľ, korenie, provensálske korenie, kurkuma na krajšiu farbu

cicerová polievka1

Príprava tiež nie je zložitá…

Ako prvé je potrebné namočiť na niekoľko hodín cícer do vody. Niekde píšu, že až na 10 hodín, ale zistila som jednu vec: 4 hodiny sú málo a 10 už aj priveľa. Osobne si myslím, že okolo tých 5-6 hodín stačí (aj keď niekedy to závisí od samotného cíceru). 4 hodiny sú málo preto, lebo sa potom pri varení z neho nedostanú látky, ktoré nadúvajú. Ale poďme späť k receptu.

Ak máme už cícer nachystaný, dáme ho variť do vody asi na 10 – 15 minút. Počas varenia vyberáme penu, ktorá sa tvorí pri jeho varení. Pomedzi to osmažíme cibuľku na oleji, pridáme okrájané a na kocky nakrájané zemiaky a mrkvu. Kým sa cícer varí, zemiaky s mrkvou sa dusia v druhom hrnci. Zemiaky a mrkvu môžeme osoliť a trochu okoreniť (nie príliš, aby polievka nebola zbytočne korenistá). Keď je cícer už takmer hotový a nevytvára žiadnu penu, zlejeme vodu a pridáme k zemiakom a mrkve a povaríme spolu. Podľa potreby pridáme vodu.

Ak máme všetko uvarené, vyberieme zopár uvarených zemiakov a trocha mrkvy, ktoré nakrájame na menšie kocky. Zvyšok polievky poriadne rozmixujeme a dáme naspäť na sporák. Opäť podľa potreby pridáme vodu a zalejeme ryžovou smotanou. Polievku chvíľu povaríme, pridáme provensálske korenie a kurkumu pre krajšiu farbu. Na záver pridáme vytiahnuté kúsky zemiakov a mrkvy naspäť do rozmixovanej polievky.

Ryžová smotana sama o sebe nijak nechutí, nie je sladká ani slaná, ale za to je riadne hustá oproti klasickej smotane na varenie, vďaka čomu sa nemusíte báť,  že by vám pri väčšom použitom množstve polievka zredla, práve naopak je polievka po nej trošku hustejšia. (Pozn.: Ak ste ešte neskúšali rastlinnú smotanu, kúpte ju radšej v obchode so zdravou výživou, pretože tam sú tieto potraviny lacnejšie ako napr . v Tescu). Trochu smotany som pridala aj do rizota, ktoré som robila. Čo sa mi páčilo bolo, že rizoto nezostalo sladké ako pri klasickej smotane, ale vyzdvihlo chuť mäska a šampiónov, ktoré tvorili základ.

ryžová smotana

Z tohto množstva vám vyjdú asi 4 porcie. Pri podávaní polievky môžete do nej vložiť buď uvarené vajíčko alebo tzv. volské oko a dozdobiť bazalkou. Na zajedanie polievky sme mali arabský chlebík. Prajem dobrú chuť!

Comments

Komentáre

About the author

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *